Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Blogger Templates

AddThis

Share |

Έσπασα το laptop. Και τώρα ΤΙ ?

|

http://img95.imageshack.us/img95/7734/laptop3.jpg

Δεν χρειάζεται πολύ για να τα καταφέρουμε όπως στη φωτογραφία. Το laptop σκόνταψε και σταμάτησαν τα πάντα. Η οθόνη δείχνει μόνο κάτι περίεργα σχήματα και χρώματα. Λέτε να φτιάχνει? Ας το δούμε βήμα βήμα..

Αναγνώριση
Πρώτο και βασικό βήμα είναι να δούμε τι έχει χαλάσει. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να είναι σπασμένη ο οθόνη, αυτό όμως μπορεί να μην είναι το μοναδικό πρόβλημα. Υπάρχουν και άλλα κύρια σημεία που μπορεί να έχουν πάθει ζημιά.

Γενικός έλεγχος
Συνδέουμε μια εξωτερική οθόνη και το ανοίγουμε. Αν όλα τα υπόλοιπα εκτός της οθόνης λειτουργούν, το σύστημα σύντομα θα μπει στα windows. H εξωτερική οθόνη δεν χρειάζεται ρύθμιση, προσαρμόζεται αυτόματα μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.

Σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει η παραπάνω μέθοδος, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ελέγξουμε το υπόλοιπο σύστημα.

Έλεγχος motherboard
Ανοίγουμε το laptop και 2-3 δευτερόλεπτα μετά κρατάμε πατημένο το πλήκτρο που ανοίγει. Η φυσιολογική λειτουργία του υπολογιστή είναι να κλείσει μέσα σε 4 δευτερόλεπτα. Αν αυτό γίνει, σημαίνει ότι η motherboard, κατά πάσα πιθανότητα, λειτουργεί.

Έλεγχος σκληρού δίσκου
Υπάρχουν 2 τρόποι για να γίνει αυτός ο έλεγχος. Α. Σε εξωτερική θήκη, Β. Από το λαμπάκι δραστηριότητας του δίσκου.

Α. Αν διαθέτουμε θήκη για εξωτερικό δίσκο 2.5 ιντών, μπορούμε να αφαιρέσουμε αυτόν του laptop και να τον συνδέσουμε σε έναν άλλο υπολογιστή μέσω usb με εξωτερική θήκη. Αν δεν διαθέτουμε θήκη και τον βάλουμε σε άλλο laptop απευθείας, ο υπολογιστής θα βγάλει μπλε οθόνη ενώ προσπαθεί να μπει στα windows. Αυτό δεν είναι πρόβλημα και σημαίνει ότι ο δίσκος είναι οκ.

Β. Μπορούμε απλά να ανοίξουμε το laptop σαν να ήταν όλα οκ και το αφήσουμε να φορτώσει. Θα δούμε αν μετά από 10-15 δευτερόλεπτα, το λαμπάκι του δίσκου αναβοσβήνει, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ο δίσκος είναι οκ. Το λαμπάκι θα πρέπει να αναβοσβήνει χωρίς νόημα και όχι συγχρονισμένα.

Ένας τρόπος να καταλάβουμε ότι ο δίσκος είναι για πέταμα, είναι αν ακούσουμε περίεργο επαναλαμβανόμενο θόρυβο, σαν χτυπήματα από το εσωτερικό του, αφού τον θέσουμε σε λειτουργία. Αυτό θα σημαίνει ότι καταστράφηκε κεφαλή, απομαγνητίστηκε ή δεν μπορεί να αναγνωρίσει sectors. Αν κάνει κάτι τέτοιο, ο δίσκος πάει για πέταμα.

Έλεγχος μνήμης RAM
Εδώ δεν έχουμε πολλές πιθανότητες καταστροφής μιας και πρόκειται για τμήμα μικρό χωρίς κινητά μέρη. Ο μόνος τρόπος να το ελέγξουμε είναι να αφαιρέσουμε τις μνήμες και να τις δοκιμάσουμε σε ένα άλλο laptop που δέχεται ίδιο τύπο μνήμης So Dimm DDR1/2/3.


Τα υπόλοιπα τμήματα του laptop είναι πολύ πιθανό να μην έχουν καταστραφεί, και αν κάτι τέτοιο έχει γίνει, είναι πολύ φθηνά στην αντικατάσταση. Μετά από όλα αυτά, σίγουρα θα γνωρίζεις αν φτιάχνει η όχι και για το κόστος αρκεί μία αναζήτηση στο google.
Στο περίπου οι τιμές ανταλλακτικών είναι:

  • Οθόνη: 100 - 300€
  • Σκληρός Δίσκος: 45 - 100€
  • Motherboard: 120 - 250€
Έτσι ξέρεις αν αξίζει να το φτιάξεις η αν θα πρέπει να πάρεις καινούριο...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

b,i,a,u

Το δωρεαν προγραμμα της ημερας!

Live score για το ποδοσφαιρο!