Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Blogger Templates

AddThis

Share |

Τα ποντίκια της Apple. 1982 - 2010

|


Τα ποντίκια της Apple. 1982 - 2010


Στα 34 χρόνια που υπάρχει η εταιρία, έχουν κατασκευαστεί αρκετοί υπολογιστές με ιδιαίτερο design. Ήταν ίσως αυτό που την έχει κάνει και θεωρείται αξιόπιστη εταιρία, γιατί το hardware της ποτέ δεν ήταν σε εκτίμηση.

Οι ποντικοί των υπολογιστών της δεν ήταν διαφορετικοί σε κάθε μοντέλο υπολογιστή. Σύνολο έχουν κατασκευαστεί 13 διαφορετικά ποντίκια. Κάποια αποτέλεσαν πηγή θαυμασμού ενώ άλλα έχουν ονομαστεί ως οι μεγαλύτερες βλακείες της Apple. Παρακάτω θα δούμε τα πιο χαρακτηριστικά από αυτά.

Lisa (1982)
Η ιστορία αρχίζει με την Lisa. Ένα προσωπικό υπολογιστή της δεκαετίας των 80'. Το ποντίκι του έγινε από τα πρώτα που πουλήθηκαν παγκοσμίως. Αυτό που το έκανε ξεχωριστό ήταν η μεταλλική (αντί λαστιχένια) μπίλια του. Είχε ένα μόνο πλήκτρο (όπως και τα σημερινά της) και κάθε λεπτομέρεια του είχε μελετηθεί πάρα πολύ. Από το πόσα πλήκτρα θα έχει μέχρι το πόσο δυνατό θόρυβο θα κάνει το click.
Τα ποντίκια της  Apple. 1982 - 2010

Macintosh Mouse (1983)
Διέφερε λίγο μόνο από το Lisa. Η μεταλλική μπιλια είχε μετατραπεί σε λαστιχένια και είχε λιγότερο επίσημες γραμμές, κάνοντάς το πιο φιλικό στο χρήστη. Οι πρώτες εκδόσεις ήταν μπεζ ενώ από το 1986 και μετά όλα τα ποντίκια της εταιρίας ήταν γκρι.

Τα ποντίκια της  Apple. 1982 - 2010

Apple Mouse IIc και AppleMouse II (1984)
Απόγονοι του Macintosh mouse, του έμοιαζαν αρκετά σε εμφάνιση. Το χρώμα από το πλήκτρο και το καλώδιο έγιναν τα ίδια με το σώμα του ποντικού.

Τα ποντίκια της  Apple. 1982 - 2010

Apple Desktop Bus Mouse / ADB mouse (1986)
Σημείο αναφοράς στον σχεδιασμό των ποντικών της Apple γιατί χρησιμοποίησε την τεχνολογία ADB του Steve Wozniak για να συνδέσει ποντίκι και πληκτρολόγιο από το ίδιο καλώδιο, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των καλωδίων.


Τα ποντίκια της  Apple. 1982 - 2010

ADB II (1993)
Πρόκειται για ένα επανασχεδιασμένο ποντίκι με καμπύλες, πολύ κοντά σε αυτό που χρησιμοποιούμε σήμερα. Το σχέδιο είχε την ονομασία "το ιδανικό σχήμα για ποντίκι" και αντιγράφτηκε πολύ από άλλους κατασκευαστές ποντικών. Επίσης βγήκε και σε μαύρο χρώμα για να ταιριάζει στο Macintosh Tv. Αυτό το σχέδιο κράτησε για 5 περίπου χρόνια, μέχρι που το 1998 έγινε η μεγάλη αλλαγή!!

Τα ποντίκια της  Apple. 1982 - 2010

Apple USB Mouse (1998)
Έχει θεωρηθεί από πολλούς ως το χειρότερο πράγμα που έχει κατασκευάσει η Apple. Το σχήμα του πρωτοποριακό και είναι το πρώτο ποντίκι στην ιστορία που συνδεόταν μέσω USB. Αυτό όμως δεν βοήθησε μιας και εκτός από το άβολο (σαν διαστημόπλοιο η μπάλα του χόκεϊ) σχήμα του, είχε και πολύ μικρό καλώδιο.

Τα ποντίκια της  Apple. 1982 - 2010

Apple Pro Mouse (2000)
Η εταιρία επανέφερε το ποντικι στο αρχικό του σχήμα κατασκευάζοντας ένα φουτουριστικό ποντίκι βασισμένο στο ADB II. Αυτό αποτελεί επίσης σταθμό αφού η εταιρία άκουσε τις φωνές που ζητούσαν και δεύτερο πλήκτρο και έτσι το Apple Pro είχε μπροστά και πίσω click. Δεν είχε πλήκτρα, αλλά όλο το ποντίκι μετακινούνταν ελαφρά μπρος και πίσω. Τέλος ήταν από τα πρώτα οπτικά ποντίκια που κατασκευάστηκαν για μαζική παραγωγή.

Τα ποντίκια της  Apple. 1982 - 2010

Apple Mighty Mouse (2004)
Η εταιρία εντυπωσίασε με το συγκεκριμένο ποντίκι. Μετά από 22 χρόνια ποντικών με ένα πλήκτρο, αποφάσισε να κατασκευάσει ένα ποντίκι με πολλά πλήκτρα. Συγκεκριμένα διέθετε: Δεξί και Αριστερό πλήκτρο αφής, ροδέλα αφής (για την κίνηση) η οποία καταλάβαινε και click, και 2 πλαϊνά πλήκτρα αφής. Βγήκε επίσης και σε 2 ασύρματες εκδόσεις (RF και Bluetooth).

Τα ποντίκια της  Apple. 1982 - 2010

Apple Magic Mouse (2009)
Πρόκειται για ένα ποντίκι με όσα πλήκτρα θέλουμε. Κάτω από το πλαστικό καπάκι, έχει ελεγκτή κίνησης παρόμοιο με τα touchpads από τα laptop. Σε συνδυασμό με την τεχνολογία πολλαπλής αφής και τα mouse gestures, το ποντίκι αυτό υπόσχεται πολλά. Είναι σαν να έχουμε τις δυνατότητες από ένα iPhone στον υπολογιστή. Επιτρέπει σύνθετες λειτουργίες όπως περιστροφή οι οποίες γίνονται όταν ο χρήστης κουνάει πάνω στην επιφάνεια του ποντικιού τα δάχτυλά του.

Τα ποντίκια της  Apple. 1982 - 2010


Η σφραγίδα του Jobs
Βλέποντας τα ονόματα των ποντικών, παρατηρούμε ότι πολλά έχουν το στίγμα του Jobs, του συνιδρυτή της Apple και σημερινό CEO. Δείτε λίγο τα ονόματα:

Lisa: To πρώτο mouse είχε γυναικείο όνομα, είναι πιο οικείο από ένα επιστημονικό όνομα όπως τα υπόλοιπα προϊόντα τεχνολογίας εκείνη την εποχή. Είναι μια από τις τεχνικές μαρκετινγ που χρησιμοποιούσε τότε. Όπως τον πρώτο υπολογιστή της εταιρίας τον οποίο πουλούσαν για 666,6 δολάρια.

Pro: Από το professional. Θα έπρεπε να υπάρχει κανονική και επαγγελματική έκδοση, αλλά δεν υπάρχει. Σαν να λέμε αυτό είναι επαγγελματικό και τα υπόλοιπα (βλέπε microsoft) είναι για αρχάριους. Εδώ το όνομα προσπαθεί να ανεβάσει το όνομα της εταιρίας. Αυτό έπιασε καλά και πλέον έχουμε mac book Pro και άλλα pro-προϊόντα κτλ..

Magic: Δεν έχει κάτι μαγικό, αν και η λέξη εκεί παραπέμπει. Είναι ένα ποντίκι με mouse gestures με τεχνολογία ίδια με τα touchpads στα λαπτοπ, η οποία υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Εδώ βλέπουμε την προσπάθειά του να πείσει ότι έφτιαξε κάτι μοναδικό (που όντως είναι).

Δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως ο guru του marketing.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

b,i,a,u

Το δωρεαν προγραμμα της ημερας!

Live score για το ποδοσφαιρο!