Σκόρπιες σκέψεις περί λειτουργικών συστημάτων
Ξεκινήσαμε πριν πολλά χρόνια από τις κονσόλες, εκείνα τα ασπρόμαυρα, εννοείτε και μαυροπράσινα, μουντά παραθυράκια που έδιναν οι χρήστες εντολές. Τότε όμως στην κατηγορία χρήστες υπήρχαν προγραμματιστές, ακαδημαϊκοί, φοιτητές και μερικοί ερασιτέχνες τρελαμένοι.
α Vs β Vs γ...
Έγιναν πολλές μάχες για το καλύτερο λειτουργικό σύστημα. "Τα νέα Windows", "Τα Linux τα σπάνε", "Σταθερά με mac" και όλα αυτά τα τρελά, ακολουθούμενα από φανατισμένους κλειστόμυαλους που χρησιμοποιούσαν ένα από αυτά και το υπερασπιζόταν με νύχια και με δόντια. Μετά ήρθε η εποχή που άρχισαν να ξεκαθαρίζουν τα πράγματα. Έγιναν μεταξύ τους όλα συγκρίσιμα, το κάθε ένα είχε τα υπέρ και τα κατά του.
Πλέον μπήκαμε στο επόμενο επίπεδο, όπου όλα είναι το ίδιο. Η εμφάνιση διαφέρει αλλά οι λειτουργίες είναι παρόμοιες (στο σκοπό τους) και ο καθένας είναι ελεύθερος να χρησιμοποιήσει ότι θέλει. Ο τελικός χρήστης (όλοι εμείς) δεν ενδιαφερόμαστε αν είναι windows, mac η παντόφλα. Θέλουμε απλά να κάνουμε τη δουλειά μας. Από την άλλη, η μία εταιρία προσπαθεί να κάνει την εμφάνιση ίδια με των άλλων, τα προγράμματα αρχίζουν να μοιάζουν μεταξύ τους, όμως οι δυνατότητες που ζητάει ο χρήστης από ένα λειτουργικό είναι παρόμοιες σε όλα. Οπότε τι μέλλει γενέσθαι?
Χάκερ, ιοί, spyware και τρύπες ασφάλειας έχουν σχεδόν σταματήσει να υπάρχουν. Οι χρήστες άρχισαν να ενημερώνονται για το τι παίζει στην αγορά. Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο βήμα?
Ένα νέο κέλυφος
Αυτό ίσως είναι το μοναδικό νέο που θα μπορέσει να υπάρξει από δω και πέρα. Αυτό που θα ξεχωρίσει τους υπολογιστές όχι με βάση τις δυνατότητες (λειτουργικού ή hardware) αλλά με βάση το επίπεδο των χρηστών.
Τι είναι το κέλυφος?
Ο όρος προέρχεται από το unix (δεκαετίες 70-80). Ονομαζόταν το περιβάλλον που έβλεπε ο χρήστης. Πιο συγκεκριμένα, ένα λειτουργικό αποτελείται από επίπεδα (τα οποία δεν μας ενδιαφέρουν στο παρόν άρθρο) τα σημαντικότερα των οποίων είναι το κεντρικό (πυρήνας) και αυτό που βλέπει ο χρήστης (κέλυφος).
Μπορεί να κατασκευαστεί κοινό κέλυφος για όλα τα λειτουργικά συστήματα?
Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Από αρχαιοτάτων χρόνων (!) τόσο το linux όσο και τα windows, δίνουν την δυνατότητα αλλαγής του κελύφους. Για τους χρήστες windows αυτό ονομάζεται explorer.exe! Σας λέει κάτι? Για το leopard δεν παίρνω όρκο αλλά εφόσον είναι βασισμένο στο unix, ίσως υποστηρίζεται και εκεί.
Τι θα σημαίνει για τον τελικό χρήστη?
Θα μπορούν στον ίδιο υπολογιστή να υπάρχουν είτε windows είτε linux είτε mac ή οτιδήποτε άλλο και να τον χειρίζονται άτομα με διαφορετικό επίπεδο γνώσεων χωρίς κανένα πρόβλημα. Από τη μία οι έμπειροι θα έχουν ένα περιβάλλον με πολλές εφαρμογές, ρυθμίσεις, παράθυρα, κακό κτλ.. και από την άλλη άτομα με περιορισμένες γνώσεις που θα έχουν απλές λειτουργίες στη διάθεσή τους όπως σερφάρισμα, μουσική/ταινίες, εφαρμογές γραφείου κτλ...
Τι κάνουν οι εταιρίες για αυτό?
Τα έχουν κάνει μαντάρα. Η μάχη του ισχυρότερου τα έχει μπερδέψει όλα αυτά και πλέον το θέμα δεν είναι ο τελικός χρήστης, αλλά το πως θα καταφέρουν να πλασάρουν το λειτουργικό τους στον τελικό χρήστη. Φυσικά και τα άτομα χωρίς γνώσεις δεν μπορούν να επιλέξουν και εκεί βασίζεται το μάρκετινγκ των εταιριών. Στο πιο όμορφο (το ακούω συχνά για mac), σε αυτό που συνήθισαν (κάποιοι ζητούν ακόμα windows XP) και σε αυτούς που δεν επαναπαύονται και την ψάχνουν (linux). Τι διαφορά έχουν αυτά πλέον? Είναι το ίδιο πράγμα σε άλλη συσκευασία. Δεν υπάρχει κάτι που να γίνεται μόνο στο ένα από αυτά. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε τη δουλειά μας με όλα.
Νέα προϊόντα στην αγορά
Η προσπάθεια της google με το chrome os και της asus με το splashtop προσπαθεί να γεφυρώσει αυτό το κενό τον χρηστών χωρίς εμπειρία που θέλουν απλά να μπουν στο internet. Το οποίο δεν θα παίξει για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω. Ο κόσμος θέλει το ίδιο πράγμα από κάτω (πυρήνας), και εμφάνιση ανάλογα με το επίπεδό του, δηλαδή στο κέλυφος (shell). Κάτι τέτοιο δεν προσφέρεται από κανένα από τα 2 νεοεισερχόμενα (στην αγορά) λειτουργικά.
Επίλογος
Να με θυμηθείτε, τα πράγματα δεν θα κρατήσουν πολύ έτσι. Οι επόμενες αλλαγές θα έχουν μια δόση ενσωμάτωσης και συμβατότητας με ότι υπάρχει. Ελπίζουμε να μην υπάρξουν ποτέ online os, γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε πάγια χρήσης ή προβολή διαφημίσεων ανά μισάωρο. Να θυμάστε να κοιτάτε μπροστά όταν κρίνετε ένα λειτουργικό σύστημα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
b,i,a,u